Vrijwillig aan de slag bij Bibliotheek CultuurPuntAltena!

16-10-2017

Het Servicepunt Vrijwilligers wil je graag attenderen op diverse mooie vrijwilligersvacatures bij Bibliotheek CultuurpuntAltena.

De bibliotheek is anno 2017 veel meer dan alleen een plaats waar je boeken kunt lenen. Om te blijven voldoen aan de behoeften en vragen van de inwoners van Altena gaat de bibliotheek de komende jaren aan de slag met Taal -en leesbevordering, Cultuureducatie, Mediawijsheid en het vergroten van digitale vaardigheden. Deze kennis delen zij graag als het gaat om bovenstaande zaken. Dit gaan zij doen door het organiseren van Biebevents, lezingen en door samen te werken met verschillende partijen uit Altena.

Dus duik jij ook zo graag in een goed boek? Ben je cultuurliefhebber, heb je een voorliefde voor taal, media en ben je bekend met de digitale kanalen van nu? Zit je niet verlegen om een praatje en help je graag mensen? Dan is vrijwilliger bij Bibliotheek CultuurPuntAltena misschien iets voor jou! Hieronder beschrijven we de actuele vacatures.

Naam: Vrijwilliger Kernvestiging Bibliotheek CultuurPuntAltena
Nummer: 629
Plaats: Nieuwendijk, Hank en Wijk & Aalburg
Omschrijving: Een vrijwilliger Vestiging zorgt voor een prettige, geordende sfeervolle omgeving en helpt de bezoekende klant bij het uitleenproces en bij vragen over het lidmaatschap, eenvoudige zoekvragen, reserveringen, etc. Daarbij is hij/zij verantwoordelijk voor het opruimen en controleren van ingeleverde en gereserveerde boeken en materialen.
Werktijden: In overleg
Gevraagd: De vrijwilliger kan protocollen en werkafspraken m.b.t. het beheer van de bibliotheek toepassen, is klantgericht, nauwkeurig, zelfstandig en toont initiatief, beschikt over goede mondelinge communicatie, kan goed samenwerken, is representatief en computervaardig.

Naam: Vrijwilliger Boek aan Huis
Nummer: 626
Plaats: Altena
Omschrijving: De dienstverlening Boek Aan Huis richt zich op inwoners van de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem die door een (tijdelijke) handicap, ziekte of ouderdom niet in staat zijn zelf naar de bibliotheek te komen. Bij elke klant worden thuis gemiddeld éénmaal per zes weken materialen geruild. Dit gebeurt op een - in onderling overleg vastgesteld - tijdstip door steeds dezelfde vrijwilliger. De volgende werkzaamheden vallen onder de taak van de vrijwilliger: informeren en inventariseren wensen van de klant, zelfstandig selecteren, registreren en bezorgen van gewenste materialen bij de klant, contacten met een (vaste) klant.
Werktijden: In overleg
Gevraagd: Overweg kunnen met indeling bibliotheek (de weg weten) en het bibliotheeksysteem, goede contactuele eigenschappen en inlevingsvermogen, klantgericht, betrouwbaar, affiniteit met de (veelal) oudere doelgroep en beschikken over eigen vervoer.

Naam: Vrijwilliger Servicepunt
Nummer: 627
Plaats: Dussen, Rijswijk, Sleeuwijk, Werkendam
Omschrijving: Bij een Servicepunt van de bibliotheek kunnen leden bestelde materialen afhalen en inleveren. Deze dienstverlening wordt ondersteund via een website en de app Bibliotheek Wise waar iedereen eenvoudig materialen kan zoeken en reserveren. Er is in een Servicepunt geen eigen collectie aanwezig, maar wel inname- en uitleenapparatuur en een PC waar materialen besteld kunnen worden. De vrijwilliger is een beperkte periode op het Servicepunt aanwezig. De vrijwilliger van het Servicepunt is actief met opruimwerkzaamheden in het Servicepunt, veelal ten behoeve van het transport. Verwijst indien nodig de klant door naar de kernvestigingen van de bibliotheek. In overleg met de bibliotheek (Coördinator Dienstverlening) kan de vrijwilliger initiatieven ontplooien voor het Servicepunt.
Werktijden: In overleg
Gevraagd: Klantgericht, goede contactuele eigenschappen, zelfstandig en toont initiatief, nauwkeurig, representatief en beschikt over eigen vervoer.

Naam: Vrijwilliger Frontoffice De Werf in Woudrichem
Nummer: 625
Plaats: Woudrichem
Omschrijving: Een vrijwilliger Frontoffice zorgt voor een prettige, sfeervolle omgeving en helpt de bezoekende klant bij het uitleenproces en bij vragen over het lidmaatschap, eenvoudige zoekvragen, reserveringen en ordenen of herindelen van de kasten, maar ook assisteren bij evenementen.
Werktijden: In overleg
Gevraagd: Klantgericht, goede contactuele eigenschappen, zelfstandig en toont initiatief, nauwkeurig, representatief en computervaardig.

Naam: Vrijwilliger Taalhuis
Nummer: 530
Plaats: Altena
Omschrijving: Inwoners van Altena die (beter) willen lezen, schrijven en digivaardig willen worden, kunnen terecht bij het Taalhuis Altena. De taalvrijwilliger begeleidt deelnemers individueel of in kleine groepjes hierin. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande leerroutes en leermaterialen van Taal voor het Leven van de Stichting Lezen en Schrijven. Voordat de taalvrijwilliger aan de slag gaat, volgt deze eerst de training voor Taalvrijwilligers. In het werk wordt de taalvrijwilliger ondersteund door de coördinator Taalhuis Altena. Als vrijwilliger kun je in het Taalhuis Altena aan de slag op twee functies:
1) Taalvrijwilliger: geven van taalles en digivaardigheden aan laaggeletterden;
2) Taalspreekuurvrijwilliger: vraagbaak voor potentiële klanten en taalvrijwilligers en verantwoordelijk voor de intake, administratie en nazorg.
Werktijden: In overleg
Gevraagd: Minimaal MBO werk- en denkniveau (door opleiding of ervaring verkregen). Goede beheersing van de Nederlandse taal, klantvriendelijk en klantgericht, initiatiefrijk en zelfstandig, interesse in de doelgroep, inlevingsvermogen, geduldig, flexibel, affiniteit met taal en lezen, beschikt over goede digitale vaardigheden, bereid scholing te volgen en zich te verdiepen in het vakgebied.
Vereist: Verklaring Omtrent Gedrag (VOG): voor de vrijwilligers die bij hun inzet voor de Bibliotheek veel in contact staan met kinderen en andere kwetsbare groepen (bijv. mensen met een handicap of broze gezondheid) vraagt Bibliotheek CultuurPuntAltena om een VOG bij aanvang van het vrijwilligerswerk. De eventuele kosten van deze aanvraag worden door Bibliotheek CultuurPuntAltena vergoed.

Vrijwilligers komen in aanmerking voor reiskostenvergoeding en er zijn voldoende mogelijkheden voor opleiding en training van vrijwilligers. Daarnaast wordt er een gratis lidmaatschap van Bibliotheek CultuurPuntAltena aangeboden.

Voor vragen over vrijwilligersvacatures bij Bibliotheek CultuurPuntAltena kunt u contact opnemen met dhr. W. Donkersloot, telefonisch bereikbaar op 085 040 11 63 en per e-mail: w.donkersloot@bibliotheekaltena.nl.

Heeft u vragen over vrijwilligerswerk in het algemeen? De medewerkers van het Servicepunt Vrijwilligers van Trema Welzijn zijn telefonisch bereikbaar via 0183 408 444 en per e-mail: servicepuntvrijwilligers@trema.org. Voor een overzicht van vacatures kunt u onze website www.servicepuntvrijwilligers.org bekijken.


ˆ
Naar boven
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN © TREMA HOLDING 2018