Jong en oud punnikt, breit en haakt Dussens wandkleed

11-10-2018

DUSSEN - Leden van de Dussense breiclub "Steekje los" en leerlingen van basisschool De Peppel werkten de afgelopen maanden samen aan een wandkleed. Maandagmiddag werd het eindresultaat onthuld en opgehangen in dorpshuis De Dussenaar.

 
"Op school leren de kinderen tegenwoordig geen handwerken meer", vertelt Truus van Dun, coördinator van de breiclub. "Het leek ons daarom leuk iets met de leerlingen te maken." Breister Yola Bruno maakte daarom een ontwerp voor een wandkleed. Dat diende als basis, want de leerlingen kwamen ook met ideeën om te breien, haken of punniken. Het wandkleed stelt nu de lente en zomer voor in Dussen, waarop onder meer de kerk, molen en het ooievaarsnest te herkennen zijn. "Het volgende wandkleed toont de herfst en winter", verklapt Van Dun. Daaraan werkt ook basisschool De Sprankel mee.
 

Tachtigplussers
Elke maandagmiddag komen zo'n zeventien dames bij elkaar in De Dussenaar om samen te breien. Mevrouw Van Tilborg (81) werkte ook mee aan het wandkleed. "Leuk, maar vermoeiend", vertelt ze. "Wij kunnen al handwerken, maar de kinderen moeten het allemaal nog leren. Bovendien zijn we bijna allemaal tachtigplussers."


Wethouder Machiel de Gelder is onder de indruk van de creativiteit en samenwerking. "Het lijkt mij mooi als er straks in het gemeentehuis van de nieuwe gemeente Altena ook een wandkleed komt te hangen dat jullie gemaakt hebben", stelt hij voor.

"Niet alleen voor meisjes"

Daar hebben Nicky Schelle (8) en Bart van Seeters (7) wel zin in. Allebei hebben ze met plezier aan het wandkleed gewerkt. "Ik vond het leuk dat jong en oud elkaar hielpen", zegt Bart. Veel hoefden ze niet te leren, want ze konden al breien. Bart leerde het van zijn oma, Nicky van haar moeder. Nicky: "Mijn moeder kan heel goed breien en daarom wilde ik dat ook gaan doen. Ik leerde insteken-omslaan-doorhalen-af laten glippen. Nu werk ik thuis aan een sjaal, maar mijn wol is op." Ook Bart is bezig met een sjaal, zijn eerste. Hij vindt dat handwerken niet alleen voor meisjes is. "De meeste jongens vonden het leuk om aan het wandkleed te werken", weet hij. "Maar niet iedereen durft dat toe te geven", vult Nicky aan.

 


ˆ
Naar boven
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN © TREMA HOLDING 2019