Als mantelzorger kom je soms onverwachts in een situatie terecht waarbij het fijn zou kunnen zijn om meer kennis te hebben. Bijvoorbeeld als dementie of niet aangeboren hersenletsel (NAH) een rol spelen. Als Trema Welzijn bieden wij mantelzorgondersteuning op vele manieren, waaronder het geven en faciliteren van verschillende cursussen en trainingen.

Cursus en training

Hiernaast vindt je een actueel aanbod van wat wij te bieden hebben. Opgeven kan altijd via mantelzorg@trema.org of telefonisch: 0183-408444.

Omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

De gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel, door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte of hersenbloeding, zijn vaak heel ingrijpend. Niet alleen voor de getroffene, maar ook voor de partner, familie, vrienden en kennissen. Als naaste word je geconfronteerd met de zichtbare, vaak lichamelijke beperkingen en onzichtbare gevolgen. Met onzichtbare gevolgen bedoelen we verandering in denken, gedrag of emotie.
 
Mantelzorg Trema biedt in Altena een cursus aan over omgaan met een naaste met niet aangeboren hersenletsel. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst.
 
Inhoud van de cursus
• Hoe is het om NAH te ervaren?
• Gevolgen van NAH
• Omgaan met NAH
• Ken ik mijn eigen behoeften en mijn grenzen?
• Hoe organiseer ik hulp ?
• Uitwisselen van ervaringen en kennis
 
Datum en tijd
Cursusdagen: 8 – 15 – 22 - 29 september
Terugkombijeenkomst: 3 november
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: 't Wapen van Emmickhoven, Brugdam 5 in Almkerk

Vragen of aanmelding
Aanmelden kan telefonisch: 0183 - 408444 of via email: mantelzorg@trema.org. Er is ruimte voor maximaal 10-12 deelnemers.

Minder piekeren

Deze cursus is bedoeld voor mensen met somberheid, angst- of spanningsklachten, die willen voorkomen dat deze psychische klachten ernstiger worden. Klachten zoals angst, somberheid en stress hebben veel te maken met uw gedachten.

Wat we denken bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen. Dat is bij iedereen zo. Nu is het zo bij gedachten, dat zij bijna altijd ‘automatisch zijn: u bent zich niet bewust van het feit dat u bepaalde gedachten heeft. In sommige gevallen kunnen gedachten ervoor zorgen dat u zich in bepaalde situatie gespannen, angstig of depressief kan voelen. Door te ontdekken welke denkfouten u maakt, en deze te veranderen, kunt u psychische klachten verminderen.

De cursus duurt vier weken. In deze vier weken zult u leren hoe het denken en het voelen sterk met elkaar in verband staan. Ook leert u een aantal basisvaardigheden om uw eigen gedachten te onderzoeken en zodanig te veranderen dat deze gedachten meer helpend voor u worden dan belemmerend. Op termijn zullen helpende gedachten een bijdrage leveren aan het verminderen van negatieve gevoelens en kunnen uw klachten verminderen.

Voorafgaand aan deelname vindt er een kennismakingsgesprek plaats.

Startdatum: Donderdag 13 oktober (bij voldoende aanmeldingen)
Aantal: Totaal 4 bijeenkomsten van 10.00 – 12.00 uur
Data: 13 en 20 oktober en 10 en 17 november
Locatie: In de gemeente Altena, locatie wordt later bekendgemaakt
Door wie: Lizette Ekkel
Informatie en aanmelden: Lizette Ekkel • l.ekkel@indigobrabant.nl • Telefoon: 06-230 14 115 (mail heeft voorkeur)

ˆ
Naar boven
ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN © TREMA HOLDING 2023